Elämäntapamuutos on paras tapa tehdä pysyviä muutoksia elämään. Tiedämme kuitenkin kaikki, että vanhoista tavoista voi olla välillä vaikea luopua ja oppia pois. Elämäntapamuutos kannattaakin aloittaa pienillä askeleilla, jotka on helppo sujauttaa mukaan omaan arkeen. Tässä blogissa käymme lävitse ja annetaan vinkkejä, miten aloitetaan elämäntapamuutos.

Mitä onnistunut elämäntapamuutos vaatii?

Onnistunut elämäntapamuutos lähtee aina ihmisen sisäisestä halusta muuttaa omaa elämäänsä. Ulkopuolelta tuleva paine voi joskus auttaa sisäisen motivaation löytymiseen, mutta on erittäin tärkeää, että muutosta todella haluaa. Päädyit lukemaan tätä blogikirjoitusta, koska olet todennäköisesti jo ajatellut, että haluaisit tehdä elämäntapamuutoksen ja motivaatio muutoksen sai sinut lukemaan asiasta lisää. Jos sisäinen motivaatiosi ei ole vielä täysin syttynyt, voit herätellä sitä miettimällä, mitä hyvää elämäntapamuutos voisi tuoda elämääsi? Jaksaisitko esimerkiksi puuhailla lapsien tai lapsenlapsien kanssa enemmän? Voisiko työsi tuntua miellyttävämmältä, kun oma elämä on paremmassa kunnossa? Pohdi mikä positiivinen tulevaisuudenkuva tuntuisi sinulle tärkeältä.

Muutoksen tekeminen vaatii myös vastuunottamista omista valinnoistaan. Välillä on helppo sysätä omat huonot elämäntavat arjen, työn, kiireen ja muiden ulkoisten tekijöiden syyksi. Muutoksen hetkellä on kuitenkin myönnettävä itselleen, että minä olen vastuussa omasta elämästäni ja elintavoistani. Ottamalla vastuun tunnustat myös, että omat elämäntapasi ovat sinun hallinnassasi ja sinä voit päättää tehdä muutoksen.

Aloita pienistä asioista ja anna itsellesi aikaa

Kun olet päättänyt, että haluat tehdä muutoksen, on tärkeää kirjoittaa tavoitteet ylös. Näin tavoite muuttuu heti konkreettisemmaksi. Lopputavoitteen lisäksi kannattaa miettiä myös pieniä tavoitteita, joita voit matkan varrella saavuttaa, silloin myös matkalla on selkeitä pieniä onnistumisen hetkiä. Tavoitteet määrittävät millaisia toimia sinun täytyy tehdä, suunnittele, miten voisit päästä tavoitteesi. Kirjaa ylös esimerkiksi milloin, miten ja kuinka usein voisit liikkua tai mitä hyvää voisit lisätä ruokavalioosi, mitä ehkä haluaisit vähentää.

Aloita muutokset pienin askelin. Kestävä elämäntapamuutos lähtee pienistä muutoksista, joista tulee luonteva osa arkea. Tämän vuoksi on tärkeä pohtia, millaiset muutokset todella toimivat arjessasi ja millaisia asioita olet valmis tekemään päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen. Valitse tällaiset muutokset. Pienet muutokset päivittäisessä elämässä tuovat suurempia muutoksia ajansaatossa kuin vaikkapa kahden viikon tehokuuri liikuntaa.

Anna uusien tapojen juurtumiselle ja vaikutuksien huomaamiselle aikaa. Paras elämäntapamuutos on pysyvä ja pysyvä muutos ei tule nopeasti. Muista, että muutokset eivät välttämättä näy ja tunnu heti, mutta kun olet kärsivällinen ja teet pitkäjänteisesti arjessa uudenlaisia valintoja muutosta tulee varmasti.

Ole armollinen ja pyydä apua

Elämäntapamuutos on iso päätös kenelle tahansa. Kuten aiemmin on jo mainittu, se vaatii aikaa, sen lisäksi se vaatii armollisuutta itseään kohtaan. Olemalla itsellesi armollinen annat muutokselle tilaa. Muutos ei tapahdu hetkessä, eikä itsestään, pienetkin muutokset vaativat sinulta todellisia toimia ja näiden valintojen tekeminen ei aina ole helppoa. Kiitä itseäsi myös kaikista pienimmistä hyvistä muutoksista.

Muutoksen tekeminen yksin voi tuntua raskaalta ja haastavalta, pyydä rohkeasti apua! Apua voit saada esimerkiksi Foreverin ammattilaisilta niin harjoitteluun kuin ravitsemukseenkin. Lisäksi on tärkeää, että saat lähipiiriltäsi tukea elämäntapamuutokseen. Kerro heille elämäntapamuutoksestasi ja pyydä rohkeasti tukea ystäviltä ja perheeltä. Parhaassa tapauksessa voit löytää jonkun, joka lähtee tekemään muutosta kanssasi!

Elämäntapamuutoksen vaiheet ovat moninaiset

Elämäntapamuutokseen kuuluu erilaisia vaiheita, jotka kaikki ovat luonnollinen osa prosessia. Toiset vaiheet ovat helpompia ja nopeampia kuin toiset. Muutoksen ensimmäinen vaihe on esiharkinta, jolloin muutoksen tarvetta ei edes tiedosta ja jos joku asiasta mainitsee tai ehdottaa muutosta vastataan siihen usein vähättelyllä. Esiharkinnan aikana muutosta usein vältellään.

Esiharkinta voi usein kestää pitkään ja ihminen tarvitsee todellisen sysäyksen, että hän siirtyy varsinaiseen harkintavaiheeseen. Harkinnan aikana pohditaan millaisia hyviä ja huonoja asioita elämäntapamuutos tarkoittaisi, usein tässä vaiheessa osataan ajatella vain muutoksen välittömät vaikutukset elämään, mikä usein tarkoittaa tutuista asioista luopumista. Harkinnan aikana muutoksen haastavuus näyttää liian suurelta verrattuna saataviin hyötyihin. Muutoksen tarve on jo tiedostettu, mutta elämäntapamuutos herättää silti hyvin ristiriitaisia tunteita.

Lopulta harkinnassa päästään tilanteeseen, jossa elämäntapamuutoksen hyödyt alkavat viedä voiton haasteista. Tässä vaiheessa ihminen alkaa usein tehdä jo pieniä muutoksia ja suunnitella isompaa elämäntapamuutosta. Suunnittelu johtaa toimintaan ja pikkuhiljaa uudet tavat alkavat tuoda hyvän olon tunnetta. Toimintavaihe on usein pitkä ja sen sisällä on paljon erilaisia tekoja muutoksen eteen ja välillä myös repsahduksia ja luisumista vanhoihin tapoihin. Repsahdukset ovat osa prosessia ja tärkeintä on, että niistä palataan nopeasti uusien rutiinien pariin. Samalla kannattaa myös tarkastella, mitkä asiat johtivat repsahdukseen ja miten voin jatkossa välttää repsahduksen.

Uudet elämäntavat eivät pysy arjessa ilman jatkuvaa toimintaa. Toiminnasta muodostuu kuitenkin tapoja, jotka eivät enää tunnu vaivalloisilta, vaan hyvältä osalta arkea, jolloin muutosta pystyy ylläpitämään. Muutoksesta on saatu pysyvä, kun uusia tapoja on pidetty yllä vähintään kaksi vuotta. Tämä on hyvä muistaa muutoksen alussa, kun mietit, millaisia muutoksia voisit arjessa tehdä. Valitse muutoksia, joihin olet oikeasti valmis sitoutumaan loppuelämäksi!

 

 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!