Pinkkiä, turkoosia ja tiikeriraitoja– kinesioteipit tuovat väriä kuntoiluun, mutta mitä hyötyä niistä on?

Yht´äkkiä niitä näkee kaikkialla – teipattuja polvia, olkapäitä, nilkkoja ja jopa selkiä. On vaaleanpunaista, turkoosia, vihreää, mustaa ja erilaisia kuvioita. Mistä kinesioteippauksessa on kyse ja onko värillä väliä?

Teippaus on ollut kova sana urheilupiireissä jo pitkään. Alkuun käytettiin urheiluteippiä, jota löytyi – ja löytyy edelleen – sekä venymätöntä että elastista. Urheiluteipin tehtävänä on paitsi suojata ihoa hiertymiltä, antaa lisätukea nivelille ja rajoittaa epätoivottuja liikkeitä.

1970-luvulla japanilainen kiropraktikko Kenzo Kase pohti, voisiko terapiassa tehtyä nivelten liikelaajuuteen, nestekiertoon ja kivun poistoon myönteisesti vaikuttavaa ihon ja sen alaisten kudosten kevyttä liikuttelua tapahtua jollain keinoin myös “automaattisesti”. Kehitettiin kinesioteippi, joka asetettiin tietyn pituisena tietysti suunnattuna juuri oikeaan kohtaan. Teippauksen tavoitteena oli kehon oman paranemisprosessin tukeminen. Uusi joustava ja hengittävä teippi levisi Eurooppaan 1990-luvulla ja Suomeen laajemmin viime vuosina.

Kinesioteippi on suunniteltu jäljittelemään ihmisen ihon elastisuutta ja venymiskykyä. Teipit valmistetaan ohuesta kudotusta puuvillasta. Niiden moninaiset värit vastaavat erilaisiin henkilökohtaisiin ja esteettisiin mieltymyksiin ja perustuvat löyhästi myös japanilaiseen väriterapia-ajatteluun.

Sen mukaan värit stimuloivat kudoksia eri tavoin: sininen ja musta väri viilentävät ja rauhoittavat, pinkki ja keltainen stimuloivat, punainen aktivoi ja niin edelleen. Tutkittua vaikutusta väreillä ei kuitenkaan ole, ja tarjolla on myös ihonväristä kinesioteippiä.

Kinesioteippaus lisää liikkuvuutta

Toisin kuin urheiluteippien, kinesioteippien tehtävänä ei ole rajoittaa nivelten liikeratoja, vaan päinvastoin lisätä liikkuvuutta ja lihasten aktiviteettia sekä keventää nivelten ja lihasten kuormitusta.

Kineesioteipillä pyritään myös helpottamaan kipua vähentämällä kudosärsytystä ja kipukohtaan kohdistuvaa kuormitusta, optimoimaan lihastoimintaa ja vähentämään lihasten kireyttä sekä edesauttamaan paranemisprosessia vilkastamamalla verenkiertoa, imunestevirtausta sekä aineenvaihduntaa. Leikkauksen jälkeen kinesioteipillä voidaan parantaa muun muassa nivelten asentotuntoa.

Kinesioteippi myös tukee ja ohjaa. Esimerkiksi vammoihin liittyvät kivut saavat helposti aikaan haitallisia liikemalleja, joista kinesioteipin avulla voidaan ohjautua pois. Teippauksella voidaan myös kohentaa liikkeiden hallintaa sekä asentoa, mikä hyödyttää kuntoilijoiden lisäksi myös näppäimistön päälle kumartuneita istumatyöntekijöitä.

Kinesioteipin vaikuttavuus perustuu siihen, että se asetetaan iholle tietyn suuntaisesti, jolloin sillä pyritään vaikuttamaan ihon alla oleviin kudoksiin ja liikuttamaan lihaskalvoa. Vaikutukset perustuvat sensoriseen aistimukseen. Teippi vaikuttaa ihon reseptoreihin ja sitä kautta lihaskalvoihin ja lihaksiin.

Kinesioteippaus ei ole itsessään terapiamuoto, vaan lisäkeino kuntoutuksessa. Mistään ihmeteipistä ei siis ole kysymys. Syy tai syyt, jotka ovat vamman tai kivun takana, tulee aina selvittää ja kipua aikaansaava tekeminen, esimerkiksi virheellinen liikerata tulee korjata.

Haittoja kinesioteippauksesta ei juurikaan ole, myös liiman aiheuttamat allergiareaktiot ovat harvinaisia. Hypoallergeenisuutensa ja hengittävyytensä ansiosta kinesioteippiä voidaan pitää iholla 3-5 vuorokautta. Laadukas teippi kestää saunomisen ja uimisen.

Kinesioteippauksella apua moneen vaivaan

Polven teippaus. Polven nivelongelmat ovat hyvin yleisiä. Ne aiheuttavat kivun lisäksi myös liikerajoituksia. Hyvä uutinen on, että esimerkiksi polven nivelrikon ehkäisyssä ja hoidossa kinesioteippauksesta on saatu lupaavia tuloksia.

Polven kinesioteippaus tukee polven alueen niveliä, estää polven yliojentumista, sijoiltaan menoa ja kiertymistä sekä ohjaa liikeratoja. Teippauksella saadaan myös aktivoitua polviniveleen vaikuttavia lihaksia.

Myös sääriluun ja lonkan välillä kulkevan IT-jänteen kiristymisestä johtuvaan juoksijan polveen on saatu teippauksesta apua.

Olkapään kinesioteippauksella ohjataan olkapään ja hartiarenkaan asentoa ja vaikutetaan myös olkapään alueen lihas- ja nivelrakenteiden toimintaan. Tavoitteena on ennaltaehkäistä olkapään alueen ongelmien syntymistä tai lievittää jo ilmennyttä kipua. Teippausta käytetään myös ahtaan olkapään oireyhtymään sekä jäätyneen olkapään hoitoon kuin myös estämään olkapään sijoiltaan meno.

Kyynärpään teippauksella lievitetään kyynäralueen lihasten ja jänteiden kipua ja estetään kyynärnivelen yliojentuminen.

Alaselän teippaus. Kinesioteippausta voidaan käyttää myös selän hoidossa. Alaselän jumit ja muut selän ongelmat johtuvat usein liikehäiriöistä lantion nivelrakenteissa ja lihasten toiminnoissa.

Teippauksella voidaan ohjata kyseisten rakenteiden toimintaa. Kinesioteipillä saadaan ohjattua myös selkärangan asentoa ja sitä kautta vaikuttaa alueella ilmeneviin kiputiloihin ja estää niiden syntyminen jatkossa.

Nilkan teippaus. Kinesioteippiä voidaan käyttää esimerkiksi nilkan nyrjähdykseen, nivelsiteen jännetulehdukseen, venähdykseen tai repeämään sekä tukemaan heikkoa nilkkaa. Teippausta käytetään myös kasvuiässä usein ilmeneviin nilkan kuormituskipuihin.

Akillesjänteen teippaus. Kinesioteippauksella voidaan helpottaa akillesjänteen tulehdusta lisäämällä jännerakenteiden aineenvaihduntaa sekä vähentämällä jännealueen venytystä.

Fysioterapeutti ohjeistaa oikeanlaiseen teippaukseen

Kinesioteippaustekniikoita esitellään ja teippaukseen ohjataan lukuisissa nettivideoissa ja artikkeleissa, mutta kinesioteippaus vaatii taitoa. Virheellinen teippaus ei välttämättä aiheuta ongelmia, mutta vielä vähemmän siitä on hyötyä.

Teippauksen kohdistaminen oikean suuntaisesti ja oikeisiin rakenteisiin edellyttää kokemusta ja tietoa lihasten toiminnoista ja suunnista. Jotta toipuminen olisi todennäköisintä, kannattaa teippaus ainakin alkuun jättää ammattilaisen, kuten fysioterapeutin tehtäväksi.

Fysioterapeutti selvittää vamman tai ongelman syyn ja ohjaa akuutin hoidon lisäksi pois mahdollisista virheellisistä liikemalleista tai tavoista. Fysioterapeutti antaa myös ohjeet kinesioteippaukseen.

Fysioterapeutin ensikäynti nyt 35 €

Varaa aika

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!