Äkillistä kipua polven ulkosyrjällä? Polven turvotusta? Kyseessä saattaa olla juoksijan polvi, joka nimestään huolimatta saattaa vaivata monen muunkin lajin harrastajia.

Juoksijan polvi, jota jännästi myös suoli-sääriluusiteen tai leveän peitinkalvon syndroomaksi kutsutaan, on lyhyesti sanottuna rasitusvamma, joka ilmenee pistävänä kipuna polven ulkosyrjällä. Juoksijan polvi saa alkunsa, kun reiden ulkosyrjällä oleva lihasjännekalvo kiristyy ja alkaa hangata polven ulkosyrjän luisia rakenteita.

Juoksijan polvi on yleinen vamma. Sitä esiintyy erityisesti pitkän matkan juoksijoilla, mutta se on yleinen ilmiö myös muiden lajeissa, joissa tehdään paljon polven ojennus- ja koukistusliikkeitä, kuten pyöräilyssä, jalkapallossa ja hiihdossa.

Oireiden samankaltaisuuden vuoksi juoksijan polvi sekoitetaan helposti hyppääjän polveen. Kun ensin mainitussa pistävä kipu tuntuu polven ulkosyrjällä, hyppääjän polvi ilmoittaa itsestään kipuna yleensä polvilumpion alapuolella.

Lue lisää: Turvallisesti juoksuharrastuksen alkuun – tältä näyttää hyvä juoksuohjelma

Kaipaatko vaihtelua asfaltilla juoksuun? 

Juoksijan polven takana moninaiset syyt

Juoksijan polven takana voi olla monta tekijää, eikä varsinainen syy löydy välttämättä polvesta: rakenteelliset poikkeavuudet, yli- tai alipronatoiva jalka, tekniikkavirheet, lihaskireydet, heikko lihaskunto tai lihastasapaino, lonkan, polvien tai nilkkojen liikehallinnalliset heikkoudet, epäsopiva tai kalteva juoksualusta tai epäsopivat jalkineet.

Syndrooman voi myös laukaista yht´äkkinen muutos joko jalkineissa, alustassa, kuormituksen määrässä tai harjoittelun intensiteetissä.

Kipuun kannattaa reagoida heti

Juoksijan polvi on ikävä vaiva, mutta se on hoidettavissa; ennusteet toipumiseen ovat hyvät ja leikkaushoitoa tarvitaan vain harvoin. Helpoimmalla ongelmasta päästään, kun kipuun reagoidaan heti sen ilmaannuttua, ennen kuin vaiva ehtii kroonistumaan.

Vanha viisaus siitä, että kipu lähtee sillä, millä tulikin, pitää osin paikkansa, mutta ei kokonaan. Akuuttivaiheessa tarvitaan lepoa ja ainakin kuormituksen keventämistä. Sen jälkeen on syytä selvittää, mikä syndroomalle on altistanut.

Fysioterapeutti auttaa kartoittamaan, johtuuko kipu kengistä, juoksutekniikasta vai esimerkiksi lihasepätasapainosta. Hän rakentaa perusteelliseen tutkimukseen perustuvan hoitosuunnitelman, joka voi sisältää esimerkiksi lihasvoimaa ja hallintaa kehittäviä harjoitteita, venyttelyliikkeitä kireille lihaksille tai manuaalista käsittelyä sitä kaipaaville kudoksille.

Myös lihasjännekalvoston käsittelystä hieronnan keinoin, polven kinesioteippauksesta sekä tulehduskipulääkkeistä on ollut apua.

Polven sisäsyrjän kipu

Entä jos pistävä kipu onkin polven sisäsyrjällä? Polven sisäsyrjän kivun takana on monesti polven nivelrikko, rappeumaperäinen nivelkierukan repeämä, sisäinen rustovaurio, nivelkalvon suurentuminen tai niin sanottu “hanhenjalka”, eli polven bursiitti, joka tarkoittaa nivelnestettä sisältävän pussin tulehdusta. Etenkin ikääntyneillä syynä on monesti ensin mainittu nivelrikko.

Polven takaosan kipu

Polvitaipeen kipu voi johtua useista syistä ja niistä yleisin on niin sanottu Bakerin kysta, eli nivelkapselin takaosan tyrämäinen pullistuma. Bakerin kysta on monesti seurausta nivelrikosta, nivelside- tai nivelkierukkavammasta tai reumasta.

Kipu polven takaosassa voi johtua myös esimerkiksi äkillisen vääntymisen aiheuttamasta nivelsiteen vauriosta, ponnistusliikkeiden, ylirasituksen tai venyttelyvirheiden seurauksena syntyneistä takareideisilihaksen tai polven koukistajan vammasta tai polven nivelrikosta.

Etureiden kipu

Etureidessä säteilevät kivut ovat hyvin yleisiä urheilijoiden keskuudessa. Ne voivat johtua joko lihaksista, hermoista, nivelsiteistä tai limakalvoista. Monesti syynä on ylikuormitus, äkillinen lihasten venytys tai liiallinen ponnistus, jotka saavat aikaan venähdyksiä tai revähdyksiä etureisilihaksissa. Etureiden kivun takana voi olla myös vamma tai repeämä polvilumpion eturistisiteessä.

Summa summarum: Olkoonkin kyseessä juoksijan polvi, kipu polven etuosassa tai polvitaipeessa, tärkeintä on huolehtia siitä, että oireita aiheuttava tekijä löydetään ja siihen puututaan. Parhaan avun löydät fysioterapeutin kautta, jolle erilaiset tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ja niiden taklaaminen ovat arkipäivää. Varhaisella puuttumisella ja hyvällä hoidolla estetään kivun kroonistuminen sekä vaivan uudelleen ilmaantuminen.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!