Chia-puuro on todellinen terveyspommi, jolla aloitat aamusi voimaannuttavalla tavalla. Samettinen chia-puuro vie nälän pitkäksi aikaa, haastaen perinteisen kaurapuuron. Chia-puuro tuo kaivattua vaihtelua aamupalapöytään. Chia-siemenet itsessään ovat neutraalin makuisia, joten puuron voi maustaa lähestulkoon millä tavalla tahansa. Vain mielikuvitus on rajana.

Hyviä rasvoja ja proteiinia pullollaan olevia, Keski- ja Pohjois-Amerikassa luonnonvaraisena kasvavia Chia-siemeniä on käytetty jo ammoisina aikoina muinaisessa Meksikossa. Atsteekkien ja Mayojen superfood on löytänyt tiensä myös suomalaisten ruokapöytiin. Terveyshyödyt ovat kiistattomat. Omega-3 -rasvahappojen lisäksi chia-siemenet sisältävät sinkkiä, rautaa, kalsiumia, magnesiumia sekä A- ja B-vitamiineja, kuituja ja antioksidantteja unohtamatta.

Monikäyttöiset chia-simenet

Chia-siemeniä voi käyttää monipuolisesti erilaisten ruokien seassa. Yleensä chia-siemenistä valmistetaan puuroa tai niitä käytetään smoothien joukossa. Chiaa voi käyttää myös keitoissa, leivonnaisissa ja salaateissa. Miksei jugurtin tai rahkan päällä. Chia-siemenet sopivat sellaisenaan gluteenitonta, laktoositonta ja vegaanista ruokavaliota noudattaville.

Siemenet imevät lähes kymmenkertaisen määrän nestettä itseensä, joten muista nauttia niitä runsaan nesteen kera. Turvallisin tapa on turvottaa siemenet vedessä ja tehdä niistä hyytelöä. Hyytelö voi säilyä jääkaapissa jopa kolme viikkoa ja sitä on helppo lisätä ruokiin sellaisenaan. Sopiva päiväannos on 1-2 ruokalusikallista chia-siemeniä.

Samettinen chia-puuro valmistuu kädenkäänteessä ja voit tehdä sen jo edellisenä päivänä jääkaappiin tekeytymään. Erilaiset marjat ja hedelmät maustavat puuron herkulliseksi. Voit tehdä erimakuisen chia-puuron, vaikka joka päivä. Ihanat marjat sopivat varsinkin aamupuuroon loistavasti. Nesteenä voit käyttää puurossa esimerkiksi vettä tai erilaisia maito- tai kaurajuomia, miksei tuoremehuakin.

Samettinen chia-puuro

Vadelmainen chia-puuro

Ohje vadelmaisen chia-puuron valmistukseen:

2 annosta

  • 2 rkl chia-siemeniä
  • 2 dl kaurajuomaa
  • 1/2 pussia (pakaste) vadelmia tai rasia tuoreita
  • 1 banaani
  • kokoshiutaleita
  • hunajaa (maun mukaan)

Kaada chia-simenet astiaan, lisää kaurajuoma ja sekoita. Peitä astia ja laita sekoitus jääkappiin tekeytymään yöksi. Kaada sekoitus aamulla tehosekoittimeen, lisää vadelmat, banaani ja hunaja joukkoon ja pyöräytä sileäksi. Kaada sekoitus tarjoiluastiaan, ripottele päälle vadelmia sekä kookoshiutaleita ja nauti.

Herkullinen chia-puuro on hyvä myös väli-tai iltapalana. Tätä puuroa voit syödä hyvällä omatunnolla. Chia-puuro on jo itsessään superterveellinen. Lisäämällä siihen suomalaisia marjoja, saat siitä todellisen superfoodin. Nyt rohkeasti kokeilemaan erilaisia variaatioita!

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!