Aurinkoisen ja lämpimän kesän jälkeen on ehkä hiukan hankala totuttautua viileneviin ilmoihin, tuulen tuiverrukseen ja sateisiin. Toisaalta tämä syksy on tarjonnut parastaan ja olemme saaneet nauttia myös auringonpaisteesta. Ihanat ruskan värit houkuttelevat joka tapauksessa ulos. Jos on pukeuduttu oikein ja lämpimästi, ei kylmä ja sadekaan haittaa liikkujaa.

Ulkoliikuntavaatteiden olisi hyvä olla lämpimät, mutta myös kevyet, jotta niillä olisi mahdollisimman helppo liikkua. Paljon riippuu myös siitä, miten liikut ulkona. Teetkö reippaan kävelylenkin vai kenties metsälenkin samalla sienestäen? Juoksulenkillä on taas erilainen vaatetus. Sateen uhatessa, vaatetuksen on hyvä kestää myös kosteutta.

Lue myös muut juoksuaiheiset artikkelimme. 

Huomioi nämä, kun lähdet ulos liikkumaan

Kerrospukeutuminen on kaikille tuttu, mutta tärkeä ilmojen viiletessä. Kerrospukeutuminen pitää lämpimänä liikkujat, oli sää sitten mikä tahansa. Kolmen kerroksen sääntö on helppo muistaa. Alin ihoa vasten tuleva kerros pitää ihon kuivana. Sen päälle puetaan välikerros, joka lämmittää ja siirtää kosteutta. Päällimmäiseksi puetaan kerros, joka suojaa kosteudelta ja tuulelta. Ilma kerrosten välissä pitää kylmän tehokkaasti ulkopuolella. Näin olet valmis selättämään syksyn, ja liikuntaa voi jatkaa ympäri vuoden ulkona säässä kuin säässä.

Aluskerrasto

Hyvä aluskerrasto liikkujan kannalta on hyvin istuva mikrokuituinen tai merinovillasta valmistettu. Mikrokuitu sopii hikilenkeille, koska se tuntuu kuivalta hikoilusta huolimatta. Tekninen villa-asukerrasto sopii kaikkiin tarkoituksiin. Villainen ulkokerros lämmittää ja synteettinen sisäkerros pitää kuivana. Merinovillainen alusasu on oiva metsälenkeille ja vaellukseen. Puuvillaista alusasua kannattaa liikkujan vältellä, koska se imee itseensä kosteutta ja pysyy näin ollen pitkään kosteana. Lenkillä saattaa tulla kylmä, jos hidastaa tahtia.

Välikerros

Liikkujalle paras välikerrosmateriaali on fleece, merinovilla tai villa, riippuen liikunnan laadusta. Välikerroksen materiaalin on hyvä olla kosteutta siirtävää. Välikerroksen voi tarvittaessa poistaa aktiivisuustason vaihdellessa. Syyskeleillä vauhdikkaalla juoksulenkillä välikerrosta ei välttämättä tarvita.

Päällimmäinen kerros

Päällimmäinen eli kuorikerros suojaa tuulelta ja sateelta. Hyvä kuorikerros pitää välikerrokseen sitoutuneen lämpimän ilman sisäpuolella. Jotta aluskerrasto ja välikerros mahtuvat alle, on kuorikerroksen hyvä olla sopivan väljä. Kuorikerros ei saa kuitenkaan olla liian tiukka eikä liian väljä, jotta kolmen kerroksen toiminta pysyy optimaalisena. Kuorivaatteissa on usein myös vetoketjuja esimerkiksi kainaloissa, jotka voi tarvittaessa avata.

Satsaa hyviin kenkiin, suojaa pää

Hyvät, vedenpitävät kengät

Vaellus- tai metsäretkellä on hyvä olla siihen tarkoitetut kengät jalassa. Parhaat kengät ovat varreelliset, tukevat ja vedenpitävät. Kengät eivät saisi hiertää ja niissä tulisi olla riittävästi tilaa varpaille. Näin niihin mahtuu paksumpikin sukka. Juoksulenkille lähdetään taas kunnon juoksulenkkarit jalassa. Kylmemmällä säällä lenkkareissa tulisi olla sen verran tilaa, että sisälle mahtuu esimerkiksi merinovillainen sukka. Näin varpaat pysyvät kuivina ja lämpiminä ohuemmissakin juoksukengissä.

Sukat

Liikkujan kannalta parhaat sukat ovat tekniset sukat. Hyvät sukat siirtävät kosteutta ja antavat jalan hengittää. Teknisiä sukkia myydään jopa eri ulkoliikuntatarkoituksiin. Pitkävartiset sukat  lämmittävät syksyllä mukavasti. Kauppojen valikoimissa on myös kompressiosukkia, jotka tukevat sääri-ja pohjelihaksia sekä edistävät verenkiertoa ja vähentävät turvotusta. Puuvillaisia sukkia kannattaa vältellä, koska hikoillessa käy samalla tavalla kuin puuvillaisen aluskerraston kanssa. Varpaat kastuvat ja palelevat.

Hanskat ja päähine

Hanskoissa ja päähineissä pätee myös samat kriteerit. Niiden olisi hyvä olla veden- ja tuulenpitävät, ohuet, mutta silti lämpimät.

Vedenpitävä pukeutuminen on kaiken A ja O 

Vaatteissa ja kengissä käytetään vedenpitäviä kalvoja. Tunnetuin kalvo on Gore-tex. Vedenpitävissä kalvoissa ilmoitetaan vedenpitävyys- ja hengittävyysarvot. Kun vedenpitävyysarvo on yli 3.000 mm, on tuote vedenpitävä. Mitä suurempi luku, sen vedenpitävämpi tuote on. Yli 3.000 mm:n arvolla voi liikkua ulkona kevyessä sateessa muutaman tunnin. Yli 10.000 mm:ä pitää kuivana rankkasateessa.

Valitse siis syksyn ulkoliikuntavaatteet sen mukaan, miten liikut. Juoksulenkeille kannattaa valita ohuemmat kerrokset ja vaellukselle paksummat. Muista myös heijastimet, kun liikut pimeällä. Ulkoliikuntavaatteissa on itsessään jo heijastimia, mutta lisäturva ei koskaan ole pahitteeksi. Roikkuvat heijastimet eivät ole parhaita liikkumiseen. Kaupoista löytyy heijastinsuihketta, jota voi suihkuttaa vaatteisiin. Perinteiset heijastinliivit ovat myös hyvä vaihtoehto. Heijastimia ei voi koskaan olla liikaa.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna

Suosittelemme myös

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!