Tarvitseeko terveellisen olla pahaa?

Yllättävän monelle terveellinen ruoka tarkoittaa mausteetonta, täydellisyyttä tavoittelevaa ja jopa mautonta ruokaa – kun asian ei kuitenkaan tarvitsisi olla niin.

Käytän itse työssäni monesti porrastekniikkaa, toisin sanoen väitän, että ruoan laadulla ei ole merkitystä – kunhan edes ensiksi söisi muutaman tunnin välein. Käytän porrasmallissani esimerkkiä nelikerroksisesta kerrostalosta, jossa ei ole hissiä. Ensimmäiseen kerrokseen päästäkseen pitää kävellä portaita saavuttaakseen päämäärän, nimittäin ateriarytmin. Toisessa kerroksessa pitää ensin kulkea ykköskerroksen toiseen päähän päästäkseen toiseen kerrokseen vieviin portaisiin, eli hallita ja säilyttää jo tehdyt muutokset samalla kun askeltaa kohti uutta päämäärää. Sama toistuu, pitää siis edetä askel askeleelta saavuttaakseen huipun.

Toisessa kerroksessa sijaitsee monipuolisuus, kolmannessa laatu ja vasta ylimmässä sijaitsee määrä. Jos siis ravintoremonttia tehdessäsi pohdit montako perunaa lautaselle laitat tai valitsetko maitorahkan makurahkan sijaan syödäksesi terveellisemmin, et välttämättä ole oleellisimmilla jäljillä.

Tarkista ensimmäisenä ruokarytmi

Kovin usein törmään tilanteeseen, jossa riisiä ei laiteta lautaselle ollenkaan mutta pari suklaariviä sujahtaa napaan iltamyöhään helpostikin. Kun ehdottaa, että mitä jos söisit vähän enemmän oikeata ruokaa ja vähemmän ruokaa korvaavia herkkuja, ilmenee, että nälkäänhän niitä herkkuja tulee syötyä. Lisää keskustellessa paljastuukin, että aterioita on tällä hetkellä päivässä maksimissaan kolme – eli ensimmäinen tarkoitus ei olisi jättää suklaata pois, vaan korjata omaa ateriarytmiä (laadulla on vasta myöhemmin merkitystä).

Jos nautit ruoan mausta, kannattaisiko sinun valita kestävämmäksi valinnaksi useammin jokin hyvältä maistuva välipala, kuten terveellisempi suklaamousse hyvine rasvoineen, kun taas väkisin syöty, sinun makuusi pahalta maistuva maitorahka?

Mikä olisikaan parempi herkku arjessa ateriarytmiä opetellessa, kun oikein vesi kielellä odottaa, että pääsee syömään jotakin hyvää.

Valmistusaika n. 20 minuuttia

Resepti: terveellisempi suklaamousse

Ainekset

  • 2 avokadoa
  • 3 banaania
  • 1 dl suklaanmakuista proteiinijauhetta
  • 1 rkl raakakaakaojauhetta

Halkaise avokado ja poista kivi. Kaavi avokado tehosekoittimeen. Lisää joukkoon haarukalla pieneksi muussattu banaani, proteiinijauhe ja raakakaakaojauhe. Anna massan sekoittua tasaiseksi. Nauti!Voit myös koristella suklaavaahtoannokset raakasuklaan palasilla.

Lue myös: ravintovalmennuksella tavoitteisiin

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Miia Roine Ravintovalmentaja

Kokonaiskuvaa huomioonottava amatööritriathlonisti, jonka taskuista löytyy kikkoja niin ravitsemusmuutoksen mentaalipuoleen sekä käytännön puolen erityisosaamiskorteista: suolistovaivoista, kehonkoostumuksen muokkauksesta sekä diabeteksesta. Oma ykköstyypin diabetes on valttikortti - sillä diabeetikon ruokavalio on ihanteellinen kaikille.

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!