Personal trainereiden suosio on viime vuosina kasvanut vauhdilla. Syitä tähän on varmasti monia, kuten lisääntynyt terveystietoisuus, sosiaalisen median kuvapalveluiden luomat ulkonäköpaineet tai tosi-TV -ohjelmien alalle tuoma julkisuus. Joka tapauksessa henkilökohtainen valmennus kiinnostaa yhä useampaa suomalaista, eikä oman valmentajan palkkaamista todellakaan pidetä enää minään elitistisenä filmitähtien juttuna.

Moni on huomannut, että valmentajan kanssa treenatessa tavoitteiden saavuttaminen ja tuloksien aikaansaaminen onnistuvat nopeammin kuin yksin harjoitellessa. Esimerkiksi laajassa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa todettiin, että personal trainerin kanssa treenaavat henkilöt kasvattivat kehon rasvattoman massan osuutta huomattavasti enemmän kuin itsenäisesti treenaavat.

On myös yleistä, että haluttaisiin huolehtia terveydestä paremmin, mutta ei tiedetä miten kuntoilussa pääsisi alkuun. Huolella valittu, juuri sinulle sopiva personal trainer voi toimia tehokkaana sparraajana ja asiantuntevana tukihenkilönä, joka auttaa sinua määrittelemään itsellesi realistiset ja saavutettavat tavoitteet. Hän myös opastaa niin liikkeet ja harjoitukset kuin liikkeiden oikean tekemisen. Ja onhan selvää, että kun on tilivelvollinen harjoittelustaan jollekin, tulee paremmin lähdettyä liikkeelle sieltä sohvalta.

Tässä kolme pointtia helpottamaan sen oikean löytymistä:

1. Arvioi valmentajan pätevyys

On mahdotonta määritellä yhtä oikeaa koulutusta personal trainerille. Alalle voi pätevöityä hyvinkin erilaisilla koulutustaustoilla. Personal trainer- tai liikunnanohjaajakoulutusten lisäksi monilla on takanaan myös esimerkiksi fysioterapeutin koulutus. Olennaista on miettiä omia tarpeitasi ja peilata niitä valmentajakandidaatin koulutukseen ja kokemukseen.

Tuloksellisen ja turvallisen valmennuksen suunnittelu ja läpivienti edellyttävät ymmärrystä ihmiskehon toiminnasta ja liikkuvuudesta sekä osaamista virheasentojen korjaamiseksi ja loukkaantumisriskin vähentämiseksi. Hyvä personal trainer osaa myös katsoa valmennusta kokonaisuutena, johon vaikuttavat liikunnan lisäksi myös ravinto ja lepo.

Osa valmentajan ammattitaitoa on asiakkaan elämäntilanteen ymmärtäminen ja harjoittelun mukauttaminen siihen. On epärealistista olettaa, että treeniohjelma, joka sopii parikymppiselle fitness-fanaatikolle voisi toimia ruuhkavuosiaan elävälle lapsiperheen arkea pyörittävälle perheenäidille. Jos tällaisia realiteetteja ei osata huomioida, seurauksena on vain molemminpuolinen pettymys.

2. Tunnustele toimiiko henkilökemia

Personal trainer on, kuten nimikekin kertoo, henkilökohtainen yhteistyökumppanisi. Valitse siis sellainen, joka ymmärtää tarpeitasi ja elämäntilannettasi ja jonka kanssa tulet toimeen ja viihdyt, niin harjoittelukin sujuu ja tuottaa tulosta.

Mieti myös mikä sinua motivoi. Kaipaatko kuria ja tiukkaa käskyttämistä? Vai sopiiko sinulle paremmin ymmärtävä ja kannustava valmennustyyli? Toisilla meistä harjoittelumotivaatio tulee tavoitteisiin pääsemisestä ja siitä, että ymmärtää eri asioiden merkityksen ja vaikutukset. Toisille taas on tärkeää ulkopuolinen kannustus ja palaute.

Yksi ja sama personal trainer voi olla yhdelle asiakkaalle täydellinen ja toiselle täysin sopimaton. Tärkeää on, että valmentaja osaa asettua asiakkaan saappaisiin ja ymmärtää mitä tämä haluaa ja tarvitsee.

3. Varmista tarvittava erikoisosaaminen

Haluatko panostaa johonkin tiettyyn tavoitteeseen tai lajiin? Valitse silloin personal trainer, jolla on osaamista ja kokemusta juuri sinun lajistasi. Samoin, jos tavoitteesi on kilpailumenestys, älä valitse valmentajaa, joka on erikoistunut terveysliikuntaan.

Painon pudottaminen on yleinen tavoite, ja siihen tarvitaan erilaista osaamista ja harjoittelua kuin maratonille valmistautumiseen. Tai onko sinulla jokin sairaus, joka vaikuttaa harjoitteluusi ja joka valmentajan pitää osata huomioida? Tällöin esimerkiksi fysioterapeutin koulutuksen omaava personal trainer saattaa olla oikea valinta.

Moniammatillinen tiimi varmistaa onnistumisesi.

Tiesithän, että Foreverilla käytössäsi on fysioterapeutti, Fustra-ohjaaja, personal trainer, ravintovalmentaja ja hieroja? Kokeile valitsemaasi yksilöohjausta vain 20 €

 

 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit

OSALLISTU ARVONTAAN - VOITA 3 KUUKAUDEN TREENIT!

Täytä yhteystietosi alle ja olet mukana treenien arvonnassa. Arvonta suoritetaan kerran kuukaudessa.