Liikutko siksi, että liikunta on hauskaa? Vai onko tavoitteenasi parempaan kuntoon pääseminen? Kenties painon pudottaminen? Terveellisemmän elämän omaksuminen? Olipa tavoitteesi mikä hyvänsä, se auttaa sinua motivoitumaan ja säilyttämään motivaation. Tästä syystä tavotteiden asettaminen on erityisen hyödyllistä ja mielekästä.

Tavoitteet ovat yksilöllisiä ja niitä miettiessä olisikin hyvä pysähtyä ajattelemaan omia lähtökohtia, omia tarpeita, omia kiinnostuksenkohteita, jotta ne ovat nimenomaan SINUN tavoitteitasi eikä niin, että asetat itsellesi jonkun toisen tavoitteita tai annat jonkun muun ohjailla sitä, mihin sinun tulisi pyrkiä.

Tavoitteisiin pääsemisen kannalta olennaista on myös se, että tavoitteet ovat jollain lailla mitattavissa. Jos tavoite on ”päästä parempaan kuntoon”, niin mitä se tarkoittaa? Milloin voit sanoa, että se on totta? Parempi tavoite näin ollen olisi ”päästä niin hyvään kuntoon, että jaksan juosta 10 km yhtäjaksoisesti”, koska se on yksiselitteinen ja helposti mitattava. Tavoite on totta, kun pystyt yhtäjaksoisesti juoksemaan 10 km matkan. Mitä suurempi tavoite, sitä enemmän kannattaa asettaa välitavoitteita matkan varrelle, jotta pystyt pilkkomaan projektin pienempiin osiin eikä lopullinen tavoite tunnu niin kaukaiselta saavuttaa.

Jokaisen tavoitteisiin pyrkimisessä tulee todennäköisesti vaihe, jolloin kaikki ei niin sanotusti mene putkeen, vaan tulee sairastumisia, repsahtamisia tai muita takapakkeja. Tällöin on hyvä muistaa, että ne kuuluvat asiaan. Ei kannata jäädä loputtomiin ruoskimaan itseänsä siitä, vaan myöntää rehellisesti, että näin kävi ja jatkaa uudella asenteella eteenpäin. Ihminen on useimmiten itse itsensä pahin vihollinen!

Tavoitteiden toteutumisessa kannattaa myös keskittyä vertaamaan itseensä vain itseensä eikä kehenkään muuhun. Vaikka sinulla olisi sama tavoite kaverin kanssa, silti kannattaa verrata omaa kehitystä itseensä eikä kaveriin. Jollakin ihmisellä esim. geneettisistä syistä lihasmassan kasvu näkyy lihaksissa nopeammin ja paremmin kuin jollain toisella. Silti se ei tarkoita, että kumpikaan tekisi mitään väärin. Toinen ehkä joutuu tekemään pidempään ja kovemmin töitä saavuttaakseen saman.

Minä täytän tänä vuonna 40 vuotta ja olen päättänyt haastaa itseäni ottamalla itselleni tälle vuodelle tanssiprojektin. Olen vuodenvaihteessa aloittanut showtanssin ja hiphopin, jotka molemmat ovat sellaisia tanssilajeja, joita en ole eläissäni harrastanut. Tavoitteeni on kehittyä niin hyväksi tanssijaksi, että voisin ensi vuonna esiintyä jossain julkisesti. Kuulostaa kovalta haasteelta, mutta katsotaan, miten minun käy! Motivaatiosta tavoitteen toteutuminen ei ainakaan jää kiinni.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Laura Nurminen Ryhmäliikuntaohjaaja

Olen sekä intohimoinen liikkuja että herkkä runoilija. Liikunta on ollut minulle lapsesta asti elämäntapa, viimeiset neljä vuotta olen tehnyt sitä osittain työkseni, vaikka se ei työltä tunnukaan!