Kevättaudit lähestyvät, mutta miten varautua ikäviin flunssa- ja vatsatauteihin? Tärkein kysymys on, miten pysyn terveenä, sairastumatta lainkaan?

Aina sitä ei voi valita sairastuuko vaiko ei, mutta sairastumisen riskikerrointa voi pienentää oikeanlaisilla jokapäiväisillä valinnoilla. Kerää tästä talteen terveellisen kevään kätevät vinkit.

Miten pysyn terveenä?

Käsipesu saippualla

Käsipesu saippualla on kaikista tehokkain tapa estää tautitartuntoja. Se on tehokkaampi tapa, kuin esimerkiksi käsidesi. Käsidesi toimii paikoissa, missä ei ole mahdollisuutta saippualla tehtävään käsipesuun. Muutoin pese kädet ahkerasti saippualla, niin saatat pysyä terveenä.

Pese käsiä juoksevan veden alla noin 30 sekuntia. Levitä kosteisiin käsiin saippuaa ja hiero sitä jokapuolelle käsiin. Levitä saippuaa myös ranteisiin ja sormien väliin. Huuhtele saippua pois juoksevan veden alla ja kuivaa. Jos olet julkisessa vessassa, kuivaa mieluiten paperipyyhkeeseen. Kotona voi flunssakauden tai vatsatautiepidemian aikaan laittaa jokaiselle perheenjäsenelle omat käsipyyhkeet, vieraita unohtamatta.

Terveellinen ruokavalio

Erityisesti tautien jylläämisen aikaan on hyvä kiinnittää huomiota terveellisen ruokavalioon. Vihannekset, marjat, hedelmät, juurekset ja kokojyvätuotteet ovat hyväksi elimistölle ja ruokavaliolla on myös merkittävä vaikutus ihmisen vastustuskykyyn. Valitettavasti näillä keinoilla virustauteja ei voi kuitenkaan estää. C-vitamiinin uskottiin pitkään suojaavan taudeilta, mutta se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Vitamiinien nauttiminen auttaa kuitenkin siinä vaiheessa, kun tauti on jo päällä. Erityisesti sinkki ja C-vitamiini antavat apua sairastavalle.

Lue myös: Kuntosalilla kävijän vitamiinit 

pysyn terveenä

Liiku säännöllisesti

Liikkumalla säännöllisesti lisäät kehon immuunipuolustusta ja samalla kokonaisterveyttäsi. Liikunta voi siis parantaa vastustuskykyäsi ja sen lisäksi se vähentää selvästi stressiä. Stressiä kannattaakin vähentää, sillä se lisää riskiäsi sairastua. Kun olet stressaantunut, elimistösi vapauttaa useita eri kemikaaleja, kuten sytokiinia, adrenaliinia ja kortisolia, jotka vaikuttavat immuunijärjestelmän toimintaan. Tämä vaikuttaa myös samalla kokonaisterveyteesi.

Juo paljon vettä

Vesi vanhin voitehista -sanonta on monelle meistä tuttu. Vettä tulisi juoda päivässä jopa 1–1,5 litraa. Liikuntaa harrastavilla vedentarve on vieläkin suurempi. Vedenjuonti ei niin ikään ehkäise virustartunnoilta, mutta veden juominen pitää elimistön toimintakunnossa  ja auttaa voimaan hyvin. Hyvä yleiskunto lisää vastustuskykyäsi. Jos sairastuminen iskee päälle, tarvitsevat solusi tavallista enemmän nestettä. Juo siis vettä myös sairaana ollessasi tarpeeksi. Veden juominen auttaa myös irrottamaan limaa ja pitämään nenän sekä kurkun kosteana.

pysyn terveenä

Välillä käy niin kurja tuuri, että kaikesta huolimatta sairastut tautiin. Muista silloin sairastella rauhassa ja antaa elimistön levätä ja palautua oma aikansa. Liian nopeasti ei tule lähteä töihin tai urheilemaan. Sillä pitkität vain tautiasi ja pahimmillaan aiheutat itsellesi vakavia jälkitauteja, kuten keuhkoputkentulehduksen, keuhkokuumen tai sydänpussintulehduksen.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna

Ajankohtaista

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!