Kun kiireinen päivä aikatauluineen venyy pitkäksi, moni joutuu tekemään treeninsä myöhään illalla. Raskaan treenin jälkeen rauhoittuminen ja nukahtaminen vaikeutuu. Ratkaisu ongelmaan on kehomeditaatio. Jo lyhyt kehomeditaatio-harjoitus auttaa saamaan unenpäästä kiinni.

Iltarutiinit ennen nukkumaanmenoa

Raskas treenaaminen illalla saa aikaan sen, että keho käy kierroksilla vielä pitkään, vaikka olo on muuten väsynyt. Se jo yksistään venyttää nukahtamisaikaa. Tämän lisäksi ajatukset alkavat pyörimään päässä. Mietit päivän aikana tapahtuneita asioita ja käyt läpi seuraavan päivän työlistaa. Ahdistaa jo valmiiksi. Moni selaa vielä puhelintaan juuri ennen nukkumaanmenoa. Nämä kaikki yhdessä ja voit heittää hyvästit makoisalle ja palauttavalle yöunelle.

Kehomeditaatio auttaa kehoa lepäämään

Sänkyyn mennessä keskity ennemminkin työlistaan, jolla saavutat hyvät yöunet:

Viileä makuuhuone

Makuuhuone on hyvä olla hiukan viileämpi kuin muut huoneet. Tällöin unikin tulee helpommin. Pyri pitämään makuuhuone siistinä ja rojuvapaana alueena. Panosta laadukkaisiin vuodevaatteisiin.

Älylaitteet pois

Selaa puhelimesi tai tablettisi hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa läpi, joten sinun ei tarvitse tehdä sitä enää sängyssä. Jos sinun on pakko selata vielä sängyssä puhelinta, säädä näytön kirkkautta. Tutkimusten mukaan varsinkin sinertävä valo vaikeuttaa unensaantia heikentämällä melatoniinin eritystä.

Rutiinit

Pidä unirytmi samanlaisena läpi viikon. Viikonloppuisin unirytmi helposti häiriintyy, mutta olisi hyvä mennä nukkumaan ja herätä samoihin aikoihin kuin arkenakin. Erityisesti, jos sinulla on univaikeuksia. Tee hyväksi havaitut iltarutiinisi joka ilta, jolloin totutat elimistösi rytmiin ja ikään kuin kerrot sille, että on aika käydä nukkumaan.

Iltapala

Jos olet treenannut illalla, muista myös syödä sen jälkeen. Nälkäisenä ei kannata mennä nukkumaan. Vältä kuitenkin liian raskasta ateriaa.

Liikunta

Älä unohda liikunnan tärkeyttä. Vaikka joutuisit treenaamaan myöhään illalla, tee se silti. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta muuttaa treeniaikaa aikaisemmaksi, ota mukaan rentoutusharjoitukset ja kehomeditaatio ennen nukkumaanmenoa.

Mitä kehomeditaatio on

Mitä kehomeditaatio on?

Kehomeditaatio on loistava keino saavuttaa laadukas yöuni ja nopeuttaa nukahtamista.  Kehomeditaatio-harjoituksia on erilaisia. Kaikkien harjoitusten avainasemassa on rauhallinen ja syvä hengitys, jonka avulla saavutat itsetietoisuuden. Hektisen arjen pyörteissä läsnäolo herpaantuu ja rauhoittuminen on vaikeaa. Unohda muut ajatukset ja keskity hengittämään.

Usein jo pelkkä hidas hengittely auttaa saavuttamaan optimaalisen rennon olotilan nukahtamiselle. Jos pelkkä hengittely ei tuota tulosta, voit alkaa rentouttamaan kehoa käymällä jokaisen kehonosan läpi yksitellen. Voit käydä läpi esimerkiksi varpaat ja sormet vuorotellen tai sitten lähteä etenemään varpaista ylöspäin tai päälaesta alaspäin. Tärkeintä on kuitenkin tehdä se hitaasti syvään hengittäen, tiedostamalla jokainen kehonosa. Tämä on todella tehokasta ja usein nukahtaminen tapahtuu jo ennen puolta väliä harjoitusta.

Kehonosien tilalle voi keksiä myös muita harjoituksia. Toiset laskevat numeroita samalla hengittäen, toiset taas kuvittelevat olevansa lempipaikassaan. Jos keskittyminen herpaantuu kesken harjoituksen, pyri palaamaan takaisin siihen kehonosaan tai kohtaan harjoitusta, johon jäit. Voit myös halutessasi aloittaa alusta, jos tuntuu, että jatkaminen on hankalaa. Kehomeditaatio on hyödyllinen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, joten rohkeasti kokeilemaan. Älä anna hektiselle elämänmenolle ylivaltaa!

Kokeile joogaa, pilatesta ja muita tunteja

Testaa Foreverin ryhmäliikuntatunteja maksutta 10 päivän ajan.

Kokeile »

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit
image description

Kokeile 10 päivää

Kokeile kuntosalia ja ryhmäliikuntaa 10 päivää vain veloituksetta. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään. Uusille tutustujille.

Nimi
Etunimi:
Sukunimi:

Puhelin

Sähköposti

Kyllä, haluan hyvinvointivinkkejä ja tietoja tarjouksista sähköpostitse. Viestejä noin yksi viikossa, uutiskirjeet voi perua milloin tahansa.

Keskus

Haluatko tutustua LITE-saliin (FIT1 Espoo, Vaasa tai Forever Tampere)? Tutustu tästä.