Maistuuko työnteko pullalta, tuntuvatko päivät pitkiltä ja työtaakka raskaalta? Aivot eivät toimi enää iltapäivästä ilman kolmatta santsikupillista kahvia ja hommat eivät etene?

Uskaltaisin väittää, että harva meistä on onnellisesti juuri siinä unelmiensa työssä (jos sellaista edes on?) toteuttamassa intohimoaan ja suorastaan kävelee ruusuilla päivästä toiseen. Fakta on, että suurimman osan meistä on tehtävä jotain työtä, jotta elämän perustarpeet tulee täytettyä. Työn valitsemisessa huomioidaan varmasti mm. avoinna olevat paikat, palkkaus, työympäristön viihtyisyys, työn raskaus, työpäivien pituus, oma päätäntävalta työajoista, työn merkitys ja vaikkapa oma osaaminen juuri tiettyyn työhön liittyen. Työ saattaa parantua vaihtamalla, mutta vallitsevissa työmarkkinatilanteissa on joskus pakko tehdä sitä työtä, mitä on saatavilla.

Miten voida vähän paremmin työssä, jos edellä mainittuja seikkoja ei otetakaan huomioon? Miten tuoda hyvinvointia omaan työpäiväänsä, päivittäin?

Uni ja happihyppely

Aloitetaan unella. Unen tarve vaihtelee yksilöllisesti, mutta hyvät yöunet eivät varsinaisesti ainakaan haittaa työpäivää. Hyvien unien jälkeen omalla näppituntumallani seuraava loistava valintani olisi kunnollinen, ravitseva aamiainen kera kahvikupposen. Näillä eväillä aamun ensimmäiset työtunnit taittuisivat tehokkaasti. Aamupalan ja lounaan välissä olisi hyvä pitää pieni välipalabreikki, ja miksei tällä pienellä tauolla suorittaisi myös muutamia liikunnallisia liikkeitäkin? Vanha kunnon ”happihyppely” voisi olla paikallaan. Suosittelisin muutamia yläkropan venytysliikkeitä istumatyöläisille ja ehdottomasti takapuoli ylös penkistä. Näitä hyppelyitä voisi mieluusti järjestää pitkin työpäivää.

Työasento

Happihyppelyiden lisäksi hyvinvointiinsa voi vaikuttaa mm. työasennolla. Istumista tulisi välttää mahdollisuuksien mukaan. Säädettävät työpöydät yleistyvät, mutta ovatko ne käytössä? Liukuhihnatyöntekijänä toistot tulevat usein toispuolisesti – vaihdetaanko työskentelypisetettä tarpeeksi usein? Pidetäänkö palaverit mahdollisuuksien mukaan esim. kävelypalavereina, vai pönötetäänkö aina kahvipöydän ääressä? Tarjotaanko neuvotteluissa aina pullaa ja croissantia, vai onko tarjolla hedelmiä, ruisleipää ja jugurttia?

Kaikkeen ei voi itse vaikuttaa, mutta esimiehelle kannattaa toki kertoa ideansa. Happihyppelyihin voi itse vaikuttaa muun muassa siirtämällä kopiokoneen paikkaa kauas työpöydästään, laittamalla muistutuksia puhelimeen tauoista ja innostamalla työtovereita samanlaiseen toimintaan.

Vapaa-aika: 8+8+8

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä työssä jaksamiseen vaikuttaa myös työn ulkopuolella vietetty aika. Liikunta tukee yleistä hyvinvointia ja auttaa jaksamaan. Liikkuvuusharjoittelu avaa istumatyöläisen jumiutuneita ylävartalon lihaksia. Sosiaaliset suhteet, perheen kanssa vietetty aika ja omat harrastukset auttavat aivoja palautumaan työn taakasta. Hyvänä nyrkkisääntönä pidän 8+8+8 –logiikkaa, jonka mukaan vuorokauteen mahtuu 8h työtä, 8h unta ja 8h omaa aikaa.

Kokeile esimerkiksi istumatyön vaivoihin auttavaa Fustra-harjoittelua! Toivottavasti tässä on pieniä vinkkejä jokaisen arkeen. Tsemppiä!

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Laura Tiainen Personal trainer

Liikunnanohjaaja AMK, suuntautuminen valmennukseen. Personal trainerina Forever Hiekkaharjussa. Liikunta ja urheilu on ollut elämäntapa pienestä pitäen. Olen kilpaillut taitoluistelussa yksinluistelun puolella ja kiertänyt maailmaa ammattilaisena Disney On Ice jääshowssa. Lajitaustasta huolimatta kokonaisvaltainen hyvinvointi ja terveysliikunnan parissa työskentely on se juttu.

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!