Monille on varmasti tuttua hektinen arki. On yhdistettävä ura, perhe, harrastukset, vapaa-aika, ystävät, treenaaminen, opiskelu, muiden perheenjäsenten harrastukset, parisuhde, terveellinen elämäntapa, ruuanlaitto, kodinhoito jne. Siinä samassa pitäisi vielä kehittää itseään ihmisenä, puolisona, vanhempana, työntekijänä. Tätä listaa voisi jatkaa vielä paljon. Lisäksi vuorokaudessa on 24 tuntia. Pitäisi vielä nukkuakin. Kuulostaako tutulta?

Aika kuluu eteenpäin, halusimme sitä tai emme. Siltä osin emme voi hallita aikaa. Se kuinka voimme hallita, on se osa, mihin käytämme meille annetun aikamme. Entä kuinka tuntea kiireettömyyttä, vaikka kalenteri olisi täynnä aamusta iltaan? Jaan kanssasi neljä käytännöllistä vinkkiä ajanhallintaan, sekä kiireettömyyden tunteeseen. Nämä toimivat ainakin itselläni, kokeile sinäkin!

Ajanhallinta:

  1. Priorisoi asiat tärkeysjärjestykseen: mitkä asiat ja ihmiset ovat sinulle aidosti tärkeitä? Mitkä asiat on hoidettava heti ja mitkä asiat voisi hoitaa vähän myöhemmin? Onko juuri tänään esim. treeni se mitä tarvitset, vai toisiko vaikkapa spontaani ystävän tapaaminen toivottua hyvää oloa/energiaa?
  2. Suunnittele päiväsi. Mitä asioita haluan saada tänään hoidettua? Ennen kaikkea, missä järjestyksessä hoidan nämä asiat? Esim. Aamulla tehty harjoittelu tuo lisää tehokkuutta koko päivään ja pitää mielen hyvällä moodilla. Teet parempia valintoja päivän aikana, olet yksinkertaisesti parempaa seuraa itsellesi, sekä muille. Ja vieläpä koko päivän ajan!
  3. Keskity 100% siihen mitä teet, läsnäolo. Jos mieli on kuin ampiaispesä ja yrität samalla hoitaa monta asiaa samanaikaisesti, lopputulos yleensä on vähemmän hyvä. Sen sijaan, kun keskityt 100% siihen mitä olet juuri sillä hetkellä tekemässä, lopputulos on parempi. Saat hoidettua asioita tehokkaammin.
  4. Vaikuta niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa. Monille, myös minulle itselle on hyvin luontaista stressata asioita, joihin todellisuudessa en edes pysty juuri sillä hetkellä vaikuttamaan. Pyrin luontaisesti varautumaan kaikkiin mahdollisiin sudenkuoppiin, “mitä jos” -ajatuksella. Vaikka tiedostan, etten pysty mitenkään varautumaan ihan kaikkeen ja loppupelissä on helpottavaa luotaa vain siihen, että kaikki järjestyy -kävi mitä kävi. Tästä syystä haluan mieluummin käyttää energian niihin asioihin, mihin voin itse vaikuttaa. Esimerkiksi pystyn vaikuttamaan siihen, kuinka suhtaudun asioihin ja kuinka käyttäydyn muita ihmisiä kohtaan. Haluanko olla ystävällinen, vai vähemmän mukava? Mutta en pysty vaikuttamaan muiden ihmisten käyttäytymiseen tai kaduilla törttöileviin autoilijoihin. Kiireessä meistä tulee helposti reaktiivisempia ja tästä syystä on hyvä muistaa ruuhkajonossa, että joudut joka tapauksessa odottamaan saman ajan ruuhkassa, olit sitten hyvällä tuulella tai kiukkuinen.

Kiireettömyys:

  1. Hymy: Aina on aikaa hymyillä! Hymyilevä ihminen on helposti lähestyttävä, tuo iloa ja energiaa ympäristöön. Hymy rauhoittaa niin mieltä, kuin muiden ihmisten kohtaamista.
  2. Huomio hyvään: Kun kiinnität huomiota siihen, mitä hyvää (ja kuinka paljon) ympärilläsi on, kiireettömyyden tunne kasvaa.
  3. Hiljentyminen: Esimerkiksi päivän päätteeksi tai kesken hektisen työpäivän on hyvä pysähtyä hetkeksi, hiljentyä. Kuunnella mitä keho ja mieli oikeasti tarvitsee/kaipaa. Näin lataat akkuja, sekä olet kartalla omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta, sekä siitä, käytätkö arvokkaat tuntisi sinulle tärkeisiin asioihin ja ihmisiin.
  4. Nauti siitä mitä olet tekemässä: Tee myös arkisista asioista mukavia. Kun nautit siitä mitä olet tekemässä, myös kiireettömyyden tunne kasvaa. Hosuessa ei saa paljon mitään aikaiseksi. Aika on rajallista, joten nautitaan joka hetkestä!

 

Keväisin terveisin,

Jaana

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Jaana Johansson Fustra-ohjaaja, mentaalivalmentaja

Työskentelen Forever Herttoniemessä Fustra-ohjaajana. Omat vahvuuslajini ovat nyrkkeily ja maratonjuoksu . Motivoidun tavoitteellisesta urheilusta/ohjaamisesta. Minulle on tärkeää kokonaisvaltainen hyvinvointi ja tästä syystä mentaalivalmennus on intohimoni.