Olin kutsuttuna Yleisurheilun nuorten maajoukkueleirille luennoimaan urheilijan nilkasta ja jalkaterästä sekä niiden aktivoivasta ja huoltava harjoittelusta.

Yleisurheilupiirissä tehdään omien asiakaskokemusteni perusteella asioita hyvin, mutta juuri nilkan alueen ongelmiin törmään heidänkin kanssaan. Halusin luennossani tuoda vahvasti esille oman ajatusmaailmani asioiden ymmärtämisestä ja toteuttamisesta. Olisi ollut liian yleispätevää luennoida pelkästään venyttelystä ja siitä onko se järkevää vai ei.  Halusin antaa jotakin syvällisempää ja sellaista, joka mieluummin laittaisi ajattelemaan kireyksien syntymistä. Luennolle osallistui urheilijoita ja heidän valmentajiaan.  Sen vuoksi halusin vakuuttaa esitelmäni aikana molemmat osapuolet. Niin tässä kuin monessa muussakin asiassa yksilöllisyys on erittäin tärkeää. Mikä sopii yhdelle ihmiselle, ei sovi jollekin muulle. Urheilija-valmentaja tutkapari tuntevat toisensa hyvin, joten sukelsimme hieman pintaa syvemmälle tässä aiheessa.

Yhdeksi tärkeäksi aiheeksi luennolla nousi juuri varpaat.  Avaan nyt teillekin tapahtumaketjun, joihin aktiiviset varpaat voivat liittyä. Varpaiden aktiivisuus on seurausta – syy selviää kun tutkimme kehon kuormitusta huolellisesti.

Nilkan hallinnassa on monella ihmisellä harjoiteltavaa suhteessa liikkumisen vaatimuksiin. Nilkan liikesuunnista pronaatio, joka kansankielellä tarkoittaa jalkaholvin painautumista alustaa kohti, on hyvin yleinen syy erilaisiin alaraajan kipuihin. Me tarvitsemme pronaatiota kävelyssä ja sitä ei pidä estää, mutta se tulee hallita.  Hallitsematonta pronaatiota pyrimme välttämään mm. varpaiden koukistuksella eli tarrautumisella alustaan. Varpailla me voimme myös kompensoida lantion hallintaa, mutta siitä jää kiinni taitavan terapeutin ollessa kyseessä. Ajatuksena varpailla on estää tasapainon menettäminen. Mikäli tämä varpaiden aktiivisuus jatkuu pidempään, se jää myös herkästi päälle arjessa. Istuessa varpaiden koukistaminen on enemmän tapatottumusta kuin asennon hallinnan kannalta tarpeellista. Varpaiden aktiivisuus liikkuessa ja arjessa lyhentää varpaiden koukistajia.  Kun varpaiden koukistajapuoli on kireä, varpaiden ojentajat eivät pääse ojentamaan varpaita.  Ojennusta me tarvitsemme erityisesti kävelyn aikana päkiärullauksessa.  Päkiärullauksen jäädessä vajaaksi kierrämme jalkaterää ulospäin suhteessa sääreen. Jalkaterän kääntyminen ulospäin on yleistä ja tapahtuu lähes poikkeuksetta ilman asiakkaan omaa tiedostamista.  Tämä tapahtumaketju altistaa ihmisen erilaisille alaraajan kiputiloille kun jalkoja kuormitetaan esim. juostessa. Yleisimpinä tulevat mieleen penikkaoire, akillesjänne-alueen oireet, polven ulkosyrjän kipu(ns. juoksijan polvi) ja lonkan etuosan kipu. Tämän ketjun kautta ymmärrämme myös paremmin lihaskireyksien syntyä mm. pohkeen, reiden ulkosyrjän ja takareiden alueella. Venyttämällä saamme apua, mutta emme poista varsinaista ongelmaa.

Nämä samat asiat pätevät yhtä hyvin myös jokaisen ”perusliikkujan” arkeen. Juoksukauden lähestyessä halusin tuoda asian esille ja muistuttamaan jokaista liikkujaa satsaamaan tämän kauden hankintoja suunnitellessa tärkeimpään työkaluun eli omaan kehoon uusien lenkkareiden sijasta. Kun tiedät itsestäsi enemmän pystyt myös itse vaikuttamaan asioihin enemmän.  Tehdään tästä sinullekin juoksukesä, joka ei katkea ennen aikojaan.  Anna siis ammattilaisen tutkia ja auttaa sinun saamaan juoksun perusasiat kuntoon. Nämä ja paljon muita liikkumisen ongelmia voit saada selville Performance Matrix -testin avulla.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa

Ajankohtaista

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!