Rauhallinen Yin jooga on noussut viime aikoina yhdeksi suosituimmista joogalajeista. Vaikka laji pohjaakin pitkiin perinteisiin, osuu se ajan hermoon rauhoittaessaan ja purkaessaan kehon ja mielen jännityksiä ja tehden tilaa kehon luonnollisille prosesseille.

Yin-jooga on yksi rauhallisimmista joogalajeista. Sen juuret ovat intialaisessa joogaperinteessä, mutta se ammentaa vahvasti myös taolaisesta filosofiasta, kiinalaisesta lääketieteestä ja jopa aasialaisista kamppailulajeista. Nykymuotoonsa laji kehitettiin 1980-luvulla Yhdysvalloissa, ja se on tällä hetkellä yksi suosituimmista moderneista tavoista harrastaa joogaa.

Yin-jooga perustuu käsitykseen kahdesta vastakkaisesta ja toisiaan täydentävästä perusvoimasta, yinistä ja yangista. Niistä yin edustaa passiivisuutta ja palauttavaa hiljaisuutta, kun taas yang peräänkuuluttaa aktiivisuutta ja toimintaa. Moni nykymuotoisista lihaksia harjoittavista joogalajeista lasketaan kuuluvaksi dynaamisisen yangiin, vaikka niitä rauhallisen hengityksen tahdissa tehdäänkin.

Mutta yin on toista maata. Levollisen yin-joogan tavoitteena on tarjota tasapainoa kiireiselle elämälle ja jopa kiireiselle treenaamiselle. Samalla sillä on merkittäviä terveydellisiä vaikutuksia.

Mutta miten se on mahdollista? Voiko passiivisella tekemisellä olla vaikutusta? Ja onko passiivista tekemistä edes olemassa?

Yin haastaa sekä mielen että kehon

Kyllä voi ja on. Toisin kuin aktiivisissa yangia edustavissa joogalajeissa yin-joogassa liikkeitä ei tehdä hengityksen tahdittamina, vaan asennoissa eli asanoissa viivytään pitkään, kahdesta jopa kymmeneen minuuttiin. Ja siinä piileekin homman juju – passiivisessa venytyksessä. Asento ja painovoima hoitavat venytyksen ja mielen tehtävänä on vain sallia se.

Yinissä venyttely on paitsi pitkäkestoista ja lempeää. Siinä ei kokeilla rajoja, ei tule hiki eikä siinä edes hengästytä. Asennot suoritetaan usein makuulla tai istuen, ja asentojen tukena käytetään monesti apuvälineitä, kuten joogabolstereita, pehmusteita tai tyynyjä.

Päältä päin katsottuna tekemine saattaa näyttää helpolta, mutta sitä se ei ole, ainakaan aloittelijoille. Passiivinen asennon pitäminen voi olla haastavaa sekä fyysisesti että henkisesti. Pitkäkestoiset asanat rasittavat kehoa ja kukapa meistä ei olisi tuskaillut mielen rauhoittamisen vaikeutta. Jo pelkkä paikallaan istuminen tekemättä mitään saattaa tuntua aluksi vaikealta.

Yinjoogalla on merkittäviä terveydellisiä vaikutuksia

Yin-joogan hyödyt ovat kuitenkin vaivan arvoisia. Sanotaan, että kyseinen joogamuoto antaa keholle luvan ja keinon avautua sekä fyysisesti että henkisesti. Lempeä syvävenyttely ja pitkäkestoiset asanat venyttävät lihasten sijaan sidekudosta, lihaskalvoja ja jänteitä, joihin muutoin on vaikea päästä käsiksi. Venytykset lisäävät liikelaajuuksia tehden samalla tilaa sisäelimille. Lisäksi ne aktivoivat parasympaattista hermostoa, joka taasen rauhoittaa elimistön toimintoja, sydämen sykettä ja hengitystä. Samalla energiatasot nousevat. Yin-joogan on todettu myös vahvistavan immuunijärjestelmää ja aktivoivan verenkiertoa, mikä kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Purkaessaan kropan jännityksiä ja kireyttä yin-jooga rentouttaa kropan lisäksi myös mielen. Lihasten jännitystilojen laukeaminen ja huomion kääntäminen ulkoisista asioista sisäänpäin vähentää stressiä ja saattaa sitä kautta helpottaa ahdistusta ja uniongelmia. Moni kokeekin venytyksen hyvin meditatiivisena mielen rauhoittajana.

Yin jooga sopii kaikille

Yin-jooga sopii kuntotasosta riippumatta kaikille, koska asentoja voi muokata itselle sopiviksi apuvälineiden avulla. Alkuun venytyksissä voi olla vain itselle sopivan ajan ja pidentää sessioita sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä. Erityisen hyvin yin-jooga sopii henkilöille, ketkä kaipaavat apua pysähtymiseen, itsensä kuuntelemiseen ja sitä kautta sekä kropan että mielen kireyksien lievitykseen.

Tule kokeilemaan yin-joogaa! Jos haluat joogata kotona, voit ottaa osaa Forever online-livetunneille tai joogata oman aikataulusi mukaan yin-joogatallenteitamme seuraten.

Helppo yin-jooga -harjoitus:

Voit testata rauhoittavaa yin-joogaa tekemällä muutaman helpon harjoituksen. Muistathan harjoitusta tehdessäsi kuunnella kehoasi. Älä ylitä ääriasentojasi, vaan jätä asennot hieman vajaiksi, jotta voit nauttia venytyksestä ja rentoutua. Yin-asentojen pitäisi tuntua sopivana paineen tunteena ja venytyksenä kohdealueella. Viivy asanassa itsellesi sopiva aika ja nauti.

Lapsen lepoasento:

Asetu polvi-istuntaan. Aseta isovarpaat yhteen ja avaa polvet sivuille. Aseta tyyny eteesi ja laskeudu sen päälle. Laske kädet rennosti sivulle. Hengitä rauhallisesti ja rentoudu.

Perhonen:

Asetu selinmakuulle. Aseta jalkapohjat vastakkain ja avaa polvet. Voit tukea polvia asettamalla esimerkiksi tyynyjä niiden alle. Lepuuta käsiäsi lattialla. Hengitä syvään ja rentoudu.

Taaksetaivutus:

Asetu selinmakuulle ja aseta tyyny lapojesi alle. Laske takaraivosi varovasti lattialle. Anna rintakehän avautua. Rentouta käsivarret ja hartiat. Hengitä levollisesti ja rentoudu.

Aloita treenaaminen Foreverillä

Liity nyt

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!