xxx

Moni varmasti tietää, että treeni ja terveellinen ruokavalio johtavat hyvinvointiin, laihdutustuloksiin ja elämäntapamuutokseen. Treeni ja ruokavalio ovatkin hyvinvoivan kehon kannalta oleellinen parivaljakko, mutta liian usein niiden kaveri, lepo, jää liian vähälle huomiolle. 

Riittävä lepo vaikuttaa kehon palautumiseen. Treenaamisen vastapainoksi tarvitaan siis lepoa. Keho, lihakset ja hermosto palautuvat fyysisestä suorituksesta levossa, mutta lepoa tarvitsee myös mieli. 

Saanko tarpeeksi unta? 

Pisin yhtäjaksoinen lepo tapahtuu öisin. Tai ainakin pitäisi tapahtua. Kuinka monta tuntia nukut öisin? Heräiletkö öisin? Onko olosi aamulla virkistynyt? Yön aikana aivot käsittelevät päivän tapahtumia ja niin sanotusti järjestelevät ajatukset. Liian vähäinen nukkuminen aiheuttaa univajeen. Univaje puolestaan heikentää keskittymiskykyä ja muistia. Palaveri venyy ja et jaksa enää keskittyä. Kuulostaako tutulta? 

Univaje lisää kehossa myös kortisolin määrää ja vaikuttaa kylläisyyshormoni leptiinin eritykseen.Käytännössä väsyneenä tekee herkemmin mieli syödä nopeita hiilihydraatteja, mikä voi johtaa laihdutusprojektin junnaamiseen tai lihomiseen. Kuljet väsyneenä kaupassa. Stressaa. Nappaat suklaapatukan matkaan. Tuttu tilanne? 

Miten voisin parantaa nukkumistottumuksiani? 

Rutiinit ja unihygienia parantavat unen laatua ja auttavat nukahtamaan. Keho tottuu toistuvaan rytmiin ja mukautuu rutiinien myötä nukahtamaan ja heräämään samaan aikaan. Unihygienialla tarkoitetaan asioita, jotka edistävät hyvää unta. Ne voivat olla asioita, joita kannattaa tehdä tai asioita, jotka kannattaa jättää tekemättä ennen nukkumaanmenoa. Alla on muutamia vinkkejä, joilla pääset alkuun hyvän unen tavoittelemisessa. Poimi niistä alkuun pari kohtaa ja aloita niillä sikeiden yöunien metsästys! 😊 

1. Noudata unihygieniaa:

  • Jätä ruutujen katsominen pari tuntia ennen nukkumaan menoa 
  • Vältä kofeiinipitoisia juomia, alkoholia ja tupakointia illalla 
  • Jos urheilet/kuntoilet, yritä tehdä se ennen iltakahdeksaa, jotta keho ehtii rauhoittua liikuntasuorituksesta 
  • Viilennä makuhuone 
  • Hiilihydraattipitoinen iltapala saattaa auttaa nukahtamisessa 

2. Rutiinit:

  • Tee itsellesi iltarutiinit, jotka toistat joka ilta. Esim. pesutoimet, iltapala, kirjan lukeminen.
  • Noudata säännöllistä unirytmiä. Vältä myöhään nukkumista tai valvomista, eli yritä herätä joka päivä yhtä aikaisin ja myös mennä nukkumaan säännölliseen aikaan.

Lähteet
1Terveyskirjasto. Unettomuus.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Ilona Haapaniemi Personal Trainer, Fysioterapeutti | Forever Matinkylä

Koulutukseltani olen fysioterapeutti ja toimin Fustra-yksilövalmentajana sekä Personal Trainerina. Minulle tärkeää on kehon kokonaisvaltainen hyvinvointi ja liikunnan ilo! Kuntosaliharrastukseni ja kilpaileminen body fitness -lajissa ovat antaneet omakohtaista kokemusta kehon muokkaamisesta ja tavoitteita tukevasta terveellisestä ruokavaliosta.